COPD, vergoeding voor fysiotherapie

Je bent hier:
Geschatte leestijd: 2 minuten

COPD, vergoeding voor fysiotherapie

De vergoeding voor fysiotherapie bij COPD is op verschillende manieren geregeld. Hoeveel keer je per jaar vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, is afhankelijk van onder andere de ziektelast, de mate van COPD en het aantal longaanvallen. We proberen hierover in dit artikel meer helderheid te geven. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kan je een email sturen naar info@beweego.nl

 

  • Een lang traject (forse COPD/ ziektelast)
  • Een kort traject  (milde COPD/ ziektelast)

Vergoeding fysiotherapie

De vergoeding voor fysiotherapie bij COPD wordt bepaald aan de hand van de GOLD-classificatie en de ernst van de symptomen:

Matige tot ernstige COPD, GOLD 2,3 of 4

Maximum aantal behandelingen per jaar
Het aantal behandelingen per jaar wordt gebaseerd op het aantal longaanvallen per jaar (met of zonder ziekenhuisopname) en op de mate van ziektelast (symptomen). De ziektelast wordt bepaald met vragenlijsten (CAT en MRC vragenlijst). Hiermee wordt u ingedeeld in klasse A,B,C of D. Let op: het eigen risico wordt hierbij aangesproken.

Het is niet eenvoudig om te weten te komen in welke klasse je zit. Hiervoor kan je bij je fysiotherapeut terecht.

  • Klasse A: 0 of 1 exacerbatie*, geen ziekenhuisopname, CAT < 10, MRC < 2.
  • Klasse B1: 0 of 1 exacerbatie*, geen ziekenhuisopname, CAT 10 of hoger, MRC 2 of hoger
  • Klasse B2: 0 of 1 exacerbatie*, geen ziekenhuisopname, CCQ uitslag is groter of gelijk aan 1.9 en op de zes minuten wandeltest is minder dan 70% gescoord
  • Klasse C: 2 of meer exacerbaties* EN/OF 1 of meer ziekenhuisopname, CAT < 10, MRC < 2.
  • Klasse D: 2 of meer exacerbaties* EN/OF 1 of meer ziekenhuisopname, CAT 10 of hoger, MRC 2 of hoger

Aantal keer vergoed, jaar 1:       A= 5 B1= 27 B2=70 C= 70 D= 70
Aantal keer vergoed, ná jaar 1:       A= 0 B1= 3 B2=52 C= 52 D= 52

*Klik hier voor de gebruikte definitie van exacerbatie

Milde COPD, GOLD 1

Bij GOLD 1 geldt een vergoeding vanuit het aanvullende pakket. Elk jaar kunt u zelf het aantal behandeling voor fysiotherapie kiezen bij de zorgverzekeraar. Als u bij CZ aanvullend verzekerd bent, heeft u (1 keer per 3 jaar) naast de aanvullende verzekering fysiotherapie recht op een beweegprogramma van 12 weken.


Verwijzing

  • Als de cliënt start met de revalidatie: Het is (om aanspraak te maken op vergoeding) belangrijk dat de GOLD classificatie (1,2,3,4) op de verwijzing vermeld staat. Informatie over de ¨longinhoud¨ (in ieder geval FEV1) is ook voldoende, omdat hiermee de classificatie voor de fysiotherapeut duidelijk is. 
  • De classificatie A,B1, B2, C, D kan door de fysiotherapeut worden bekeken. Dit bepaalt hoeveel keer fysiotherapie vanuit de basisverzekering is vergoed.

We verwachten u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als u vragen heeft, neemt u contact op met ons en houd de website www.beweego.nl  in de gaten voor meer informatie.

Met vriendelijke groet,

Team Beweego

 

Is dit artikel op enige manier nuttig geweest?
Dislike 0
Bekeken 136